Életünk a karib tengernél

Sanyi menni Guadeloupe

Sanyi menni Guadeloupe

9. A martiniquei meló

2018. július 31. - Sannyiii

Legelőször is szeretném bemutatni, kedvenc őslakosomat, a Márti-Niki pókot (nopus curva anjus).

caribena_versicolor-martinique.jpg

Számomra az a legkedvesebb tulajdonsága, hogy sohasem találkoztunk! :)

De ne szaladjunk ennyire előre! A VB döntő másnapján vagyunk, reggel 6-kor csörög a telefonom, megérkezett a taxi, odatalált, és még angolul is beszélt!!! Én megválasztanám elnöknek a srácot! Egész hamar kiértünk a reptérre, útközben azért egy-két korlátra csavarodott autón látszott, hogy páran túltolták az ünneplést! Kiderült, hogy két terminál van, egy a nagy, egy pedig a kis gépeknek. Ilyen táblák segítettek tájékozódni:

img_1352.jpg

Na jó, azért csak a képernyők felénél volt ez a kép, a másik felük működött rendesen. Ahogy néztem, a szomszédos kapukat, nagyjából óránként járnak kisgépek a két sziget között. Nagyjából olyan ez itt, mint otthon az Intercity, főleg, hogy itt nincs vonat, se HÉV, villamos, metró, fogaskerekű, de még egy nyamvadt budavári sikló sem...

img_1353.jpg

Ezzel a kis rotoros csodával mentem, régóta bakancslistás volt már, hogy egyszer kipróbáljam! Kicsit hangosabb, mint a sugárhajtású, de bőven viselhető. Meglepően stabilan viselkedett a levegőben, bár egészen jó időnk volt. Ami fura, hogy hiába van 4 ülés egy sorban, azok az A, C, D és F jelzéseket viselik. Meglepően tágas a lábtér, nagyobb, mint a Ryanairen, és még a csomagokat is elhozták. Nem volt tele a gép, így a mellettem ülő nem ült mellettem, át tudott ülni az ablak mellé.

img_1354.jpg

Bal oldalt a nagy sárga folt az építkezés, ami a szomszédunkban zajlik, a mellette lévő kis fehér folt a nagy ház, a kettő közötti narancs a miénk.

img_1355.jpg

Azok a barna foltok a vízen, az úszó moszatmezők, mivel ez a kép már bőven repülési magasságból készült, sejthető, hogy a foltok nem kicsik!

map.JPG

Kis szemléltető ábránkon az látszik, hogy két szigetnyit jöttem délre, és az a Dominika nem az a Dominika, amire gondolnánk, ha azt halljuk, hogy Dominika!

Mint minden mást is, az autót is ügyesen elintézte a HR-es, egy Fohldkáplüszt (Ford KA+) kaptam, amiből a plusz arra utal, hogy bár éppen csak, de a bőrönd mellé plusz egy fényképezőgép is befér a csomagtartóba. Bár rossz nyelvek szerint az 5 ajtóra utal.

img_1358.jpg

img_1357.jpg

img_1356_1.jpg

img_1359.jpg

Ez jópofára sikerült!

Martiniqueról annyit kell tudni, hogy minden szempontból tagoltabb, mint Guadeloupe. Itt is egy vulkáni hegy van a középpontban, de sokkal több a domb, és a völgy, de a part mentén is több a félsziget és öböl. Utóbbi egész jó védelmet nyújt a moszat ellen. Nos ezeken a sűrű hegymeneteken azért Káplüsz ezres vagy ezerkettes kis turbós csodája rendesen meg tud szenvedni, de a fék hiánya ennél is ijesztőbb.

A Digicel az egész Karib térségben szolgáltat, de az FWI (French West Indies - ezt még nem sikerült kinyomoznom, honnan jött) 3 fő területből áll, ezek Guyana, Martinique és Guadeloupe. A központi iroda itt van, és a főnökök is. Maga a helyzet egyáltalán nem a legszerencsésebb a magánéletünk szempontjából. Nem könnyű ám egyedül lenni több, mint két héten át. Szakmailag viszont elengedhetetlen az út, egyrészt némi kapcsolatépítés nem árt. Nem csak email címeket látok, és én sem az vagyok már. Másrészt végre sikerült úgy rendesen beköszönni. Volt már néhány "Good job Sandor!" köremail!

ducos.JPG

A képen az FBE Antilles jelöli a kecót, a gyár pedig Fort-de-France E betűjénél van, ez kocsival nagyjából két perces utat jelent.

p7190203.JPG

L'aeroport az erkélyről

Az egyik kolléga nem rég jött vissza Budapestről, és teljesen rá van pörögve még mindig. A bulik, a város, és a lányok, de főleg a lányok! Hatalmas dicséretet közvetítek felétek, kedves magyar lányok! Sokat segítetek nekem is!

img_1367.jpg

Ha már autó, az megvan, hogy a Lexi előtti autóim olcsóbbak voltak, mint ez az üveg rum?!

Eljött az első hétvége, elindultam felfedezni, elmentem a sziget legészakibb részére, útközben néhány érdekesebb helyen megállva.

p7210210.JPG

Ezt a templomot Notre Damenak hívják.

p7210211.JPG

p7210213.JPG

Igen, a harmadik o lehetne hosszú, de inkább értékeljük az igyekezetet!

p7210217.JPG

p7210228.JPG

Tombolo ez a szikla, aminek az a különlegessége, hogy áprilisban száraz lábbal át lehet sétálni hozzá a partról. Mivel nem április van, a másik különlegességét látjuk, hogy a szigetet két oldalról kerülő hullámok egy sávban csapnak össze, pont ott, ahol a "híd" szokott lenni.

p7210233.JPG

p7210235.JPG

p7210237.JPG

p7210239.JPG

 

p7210243.JPG

Néhány megálló útközben:

p7210250.JPG

p7210245.JPG

Így nő a banán, ami nem is igazi banán, bár mi azt hisszük, hogy az:

p7210251.JPG

p7210252.JPG

https://index.hu/tudomany/til/2017/05/06/miert_nem_eszunk_vadon_nott_banant/

Ez pedig a sziget utolsó falva:

p7210258.JPG

p7210261.JPG

p7210264.JPG

p7210269.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sanyimenni.blog.hu/api/trackback/id/tr6514152205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása