Életünk a karib tengernél

Sanyi menni Guadeloupe

Sanyi menni Guadeloupe

16. Hurrikánológia

2018. szeptember 28. - Sannyiii

"Még nyílnak a völgyben a kerti virágok,
Még zöldel a nyárfa az ablak előtt"
Szeptember vége van, és ha a bérc tetejét nem is fogja hó takarni, a jó időtől mi is elbúcsúzunk egy időre. Látjuk, hogy otthon már előkerültek a kabátok, a központi fűtés bekapcsolásáról pletykálnak. Gudeloupeon persze ilyenről szó sincs, csak elővesszük a téliesített strandpapucsot. Komolyra fordítva a szót kabátból is csak a vízálló fajtára lehet szükségünk, ugyanis az ilyen képektől hívják szezonnak:

hurrikan.png

A nyitóképen azt kell látni, hogy az Atlanti-térségben egyszerre öt ciklonképződmény volt jelen, Persze, ez az Atlanti óceán, messze vannak, különböző irányba tartanak, különböző stádiumban vannak, különböző erősségűek. Florenceről szerintem hallottatok otthon is, elég nagy galibát okozott az USÁ-ban, Helene vagy Joyce Skóciában megfordított egy vízesést. A Mexikói öbölben az X egy formálódó ciklont jelöl, ebből végül nem lett semmi. Mi Isaac-et kaptuk, itt már épp áthaladt felettünk. Szerencsére, mire elért minket, már trópusi viharrá csendesült, de a nyílt víz fölött még 1-es kategóriájú hurrikán volt.

Az, hogy a különböző kategóriák mit jelentenek, ez a táblázat foglalja össze:

Kategória Szélerősség
Depresszió <63 km/h
Trópusi vihar 64-117 km/h
Hurrikán 1 118-153 km/h
Hurrikán 2 154-177 km/h
Hurrikán 3 178-209 km/h
Hurrikán 4 210-250 km/h
Hurrikán 5 >250 km/h

 

Úgy tudom, hogy nevet Trópusi vihar stádiumban kapnak. Azt tudtátok, hogy évekre előre megvan, hogy fogják hívni őket? És azt, hogy az első betű azt jelöli, hogy az adott év hányadik viharáról beszélünk?

Itt böngészhetitek a következő esztendők elnevezései között.

 Ha már belinkeltem, az alábbi oldalakon tájékozódunk az aktuális, és a várható helyzetről:
- A Francia Nyugatindiai területek hurrikánfigyelője
- Az USA hurrikán központja
Utóbbi angol nyelvű, és jópofa interaktív térképeket rajzol a térség összes képződményéről. Eközben előbbi átvesz ezek közül néhányat, és tájékoztat az adott terület riasztási szintjéről is.

Ezek az alábbiak lehetnek:
- SÁRGA: ne menj a vízbe, kivéve, ha kite szörfözöl, akkor rohadt jó lesz.
- NARANCS: ne menj a vízbe, kivéve, ha kite szörfözöl, akkor még jobb lesz, legyen otthon minden szükséges dolog, és figyeld a híradásokat/honlapot, bármit, ahol szólhatnak, itt már sokszor iskolaszünet is van.
- PIROS: már a kite szörfösök sem mennek a vízbe (mert felette repülnek), bezár minden, jelenteni kell az irodában, hogy otthon vagyunk, biztonságban.

img_1542.jpeg

Nem éles, csak ismertetik a különböző fokozatokat, és teendőket

Eddig tartott a felkészülés rész, innen már a hurrikán szintet elérő viharoknál használtak jönnek (ilyet még nem éltünk át)
- LILA: Az átvonulási időszak. Ha kimész, bemész, vagyis ha megszeged a kijárási tilalmat, és meglát a rendőr, bevihet. Nekem mondjuk szakmámból adódóan van engedélyem ilyenkor is kint lenni...
- SZÜRKE: A vihar átvonult, de a lakást elhagyni még mindig veszélyes, a rengeteg csapadék -egy trópusi vihar alatt is eshet 10-15 centi eső egy éjszaka alatt- miatt földcsuszamlások lehetnek. Eltakarítják az utakat, helyreállnak a közművek.

- ZÖLD: lila rossz, zöld jó (bocsi, derbi lesz a hétvégén), újra minden fasza, ki lehet menni, a gyerekek iskolában, mi pedig kikalapáljuk a mobil hálózatunkat, hogy felkészülhessünk az újabb viharra, mikor is kezdődik minden elölről.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a szintek néha túlzónak hatnak, de ha egyszerre bezár minden, és mindenkit hazaküldenek, az több órát is igénybe vehet, míg mindenki biztonságba kerül. Emellett volt már rá példa, hogy emberek haltak meg sárga riasztásnál, azóta inkább magasabb fokozatot használnak, minthogy felelősségre vonják őket. Az Angol amúgy nagyon ki van akadva, mert nem engedik toronyba mászni az embereit, és csúsznak a munkák. "Tudod hogy hívják az ilyen időt Manchesterben? Sehogy, ott minden nap ez van! Nem narancs riadó!"

 Szóba került már a felkészülés, lássuk ez mit is jelent a gyakorlatban:

- a kertből, erkélyről mindent be kell hordani, ami nincs rögzítve
- az ablakokon behajtjuk a spalettát, rácsot, redőnyt lehúzzuk
- fontos, hogy legyen otthon gyógyszer, víz, tartós élelmiszer, kutyakaja, elem, gyertya, lámpa, rádió
- power bankeket, akkumulátorokat, elektromos készülékeinket, vizes palackjainkat feltöltjük, az autót tele tankoljuk
- Tádénak pelenkát is teszünk ki, bár nem használja, bár tény, hogy eddig nem is voltunk egy éjszakánál tovább bezárva

img_1539.JPG

Tehát a felkészülés fontos eleme, hogy a kerti bútoraidból építs várat a kutyádnak! :)

Pánikhangulat nincs, a helyiek hozzászoktak már az ilyesmihez. Ennek ellenére így nézett ki a kenyeres pult a Carrefourban hétfőn, mikor a csütörtöki viharra vásároltunk be:

img_1504.jpeg

Nem teljesen ide kapcsolódik, de ezeket is ott csináltam:

img_1498.jpeg

Annyira kézműves a rum, hogy füzetcímkére van írva filctollal a neve

img_1527.jpeg

Attól, hogy zacskós, még lehet jó a rum, sőt!

Eddig három vihart éltünk át, attól függetlenül, hogy a helyiek meg az angolok nem tartják vészesnek, azért azt ne feledjük, hogy a veszély nagyon is valós! És a téma lezárásaként álljon itt egy videó, ami tévhiteket kíván eloszlatni, tehát embereket ezeket valóban így gondolják! Tehát ha a híradóban azt hallod, hogy százezer embert kitelepítettek, és hárman meghaltak, nem kizárt, hogy ilyen agysebészek is vannak köztük:

 És most rólunk is egy kicsit! Romantikára vágyva elmentünk a kikötőbe steaket és kacsát vacsizni egy pénteki estén:

img_1512.jpeg

img_1514.jpeg

img_1513.jpeg

img_1542.JPG

img_1540l.jpg

Kitaláltuk, hogy az új hobbink a snorkelezés lesz, és elmentünk a felszerelést kipróbálni Gosier egy csendesebb partjára. Útközben arra lettünk figyelmesek, hogy mintha egy nyelviskola mellett baktatnánk, nyitva volt az ajtó, hát becsoszogtunk megkérdezni, hogy foglalkoznak-e helyi nyelvet tanulni vágyó migráncsokkal, és mondták, hogy minden megoldható. Voltunk másnap egy szintfelmérőn, ahol megállapították, amit előre mondtam, hogy egyáltalán nem tudunk franciául. Tanárnénink mondta, hogy készít nekünk egy ajánlatot. Hát készítet, b... Óránként 100€-ért tanulhatunk náluk privátban. Gyors piackutatás után megállapítottam, hogy 40€-ért is vannak már privát órák máshol, és ha ketten vagyunk, az semmilyen szempontból nem számít két privát órának, így nagyvonalúan lealkudtam 60€-ra, és kértünk két hét próbát. Közben, mivel az eredeti terv szerinti tanárnőnk nem beszélt angolul, megkaptuk Sandrát, aki viszont igen. Jó hangulatú, pont emészthető ütemű órákat tart, szeretjük. De közben Nicole talált nekünk egy magántanárt, aki óránként 25€-ért foglalkozna velünk. Ha lejárt a tesztidőszak, beszámolunk arról is.

img_1545.jpeg

"Az órára figyeljél, ne az ablakon bámulj kifelé!"

Szervezésem alatt áll a céges foci, lassan megtartjuk az első meccsünket is, de rohadt nehezen akar beindulni. Igény lenne rá, de már szinte mindenki családapa/anya, így a megvalósítás problémákba ütközik. Jellemző Guadeloupera, hogy a trafóházakat graffitivel dekorálják, de mintha ez legális lenne, mert nem a kókány fajta szokott rajtuk lenni:

img_1519.jpeg

Ez a példány a focipálya mellett van, és ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy idén nyáron készült a dekorációja!

 img_1545l.jpg

Ez a lusta szombati petit déjeuner (reggeli) azért került ide, mert sehová sem illett igazán, de méltó búcsúztatása lehet ennek a posztnak!

Egyébként a snorkel cucc működik, de ez már a következő poszt témája lesz!

Merci, bon voyage!

A bejegyzés trackback címe:

https://sanyimenni.blog.hu/api/trackback/id/tr5414268335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása